Hvilken impactvest eller flytevest skal man velge til kiting?

Med et stort utvalg av flotte vester så kan det være lurt å lese vår lille guide før du bestiller

Hvilken vest er best? – Etter å ha testet alle vestene mange ganger og etter å ha fått tilbakemeldinger fra forskjellige kunder så er det klart at de forskjellige vestene vi har i butikken utfyller hverandre slik at du bare må finne den vesten som passer best for deg 🙂

Både NP (neilpryde) og Mystic har svært god kvalitet og vi har opplevd veldig få reklamasjoner på disse vestene.

Kriterier

For å finne riktig vest så kan du bruke disse kriteriene:

  • Synlighet
  • Oppdrift
  • Comfort

Med utgangspunkt i at du bruker hoftetrapes som disse vestene er laget for.

Synlighet

Impact Front ZIP

Denne impactvesten fra NP er vesten for deg som vil synes ute på vannet! Fargen ser kanskje litt ekstrem ut på bildet men ute på stranden og i vannet så er den veldig fin og gjør at du blir sett av passerende båter eller om du ligger å plasker ute på havet når du har mistet kiten din på offshore vind :/
Passformen er helt super for de fleste gutter og den har en glidelås som man ikke kan merke er der når man har den på.

Oppdrift

Mystic Block Impact vest

BLOCK impactvest fra Mystic gir mer oppdrift siden den har litt tykkere elementer. I forhold til vesten fra NP så har vesten større plass rundt brystkassa noe som også gjør at den i størrelsene Small og XS passer veldig godt til mange jenter. Selv om BLOCK har litt ekstra luft rundt brystkassa på slanke personer så er det ikke noe man vil merke noe til ute på vannet da vesten har romslige åpninger og sitter godt under trapeset.
I tillegg til ekstra oppdrift velger mange denne vesten pga det nøytrale designet

Comfort

Majestic Impact Vest

Ny impactvest fra Mystic som tidligere het Majestic D3O. Pga storinnkjøp av denne vesten har vi klart å få ned prisen fra 1799 til kun 1399,-. Det er veldig jevnt mellom de tre vestene ovenfor men vi legger en knapp seier for comfort til MAJESTIC vesten fra Mystic. Passformen er svært behagelig og glidelås-fri løsning gjør at du vet at det ikke er noen ting som kan gå i stykker.
Vesten passer best for atletiske personer og den krever bittelitt akrobatikk for å komme inn og ut men vesten er svært bevegelig så den har blitt lettere enn den tidligere Majestic D3O vesten. Når man har den på er den så lett at man ikke kan merke den.
Fresh grå farge med tidløst design.

Oppdrift 2

NP High Hook

For deg som virkelig vil ha oppdrift så tar vi med denne impactvesten som ikke egentlig er en impactvest men en godkjent CE Flytevest som også kan brukes i båt osv. Hvis man først skal kite med flytevest så er dette markedets beste flytevest tilpasset kite og windsurfing. Spesialdesignet av kitere og passer godt både med hofte og sittetrapes. Vesten har en løkke som man trer under kroken slik at vesten ikke sklir opp.

Vesten finnes i Rød, Gul eller Sort.

Hvorfor bruke vest?

Med en vest så blir du mye tryggere ute på vannet enten du er proff eller nybegynner. Med alle de gode alternativene som finnes nå hvor alle vestene er veldig behagelige å ha på så er det ingen grunn til ikke å flyte bedre og være bedre rustet til å motstå harde landinger på vannet eller ufrivillige etter ufrivillige fall inne på land.

Med en vest og ikke minst hjelm så tør man å kjøre hardere og hoppe høyere slik at man kan bli bedre til å kite. Anbefales 🙂

Shinn kitebrett – Bronq-XL 150x50cm

Første test av Shinn Bronq-XL 150x50cm i Norge!

Produkt: Shinn Kitebrett Bronq-XL 150x50cm

Om testeren: Helge Grande Stærk, 36 år. Eier av Urge.no. Kjørestil er freeride med straps – wakestyle med boots og  strapless surf og hydrofoil. Dagens vekt: 87,5kg

——————————————————————————————————————————————————–
Shinn lover et lettvinds kitebrett i lett carbon som ikke bare planer tidlig men som også er lekent å kjøre med.

Førsteinntrykk Shinn Bronq-XL 150x50cm

Definitivt det letteste lettvindsbrettet jeg har tatt i. Noe av vekten kan nok tilskrives at brettet er noe kortere enn andre merkers lettvindsbrett med «kun» 150cm lengde, til sammenligning så er Cabrinha sitt største brett hele 165cmx48cm (Cabrinha Stylus kommer også i 155cmx47cm og 145x45cm), men mesteparten av den lave vekten skyldes at det er i samme serie som det utrolig gode Bronq brettet som er et av de definitivt letteste brettene på markedet. Det orginale Bronq brettet er rett og slett karbonversjonen av det velkjente MONK brettet, så Bronq-XL har derfor et svært godt utgangspunkt med dertil høyt forventningsnivå. Grafikken på brettet gir også et svært eksklusivt inntrykk og det bare klør i fingrene etter å komme seg på vannet!

 

Ute på vannet Shinn Bronq-XL 150x50cm

FANTASTISK! Sammen med min trofaste Cabrinha Contra 19kvm holdt brettet meg gående helt alene ute på vannet mens vinden var lav og dreide rundt fra SV til VNV på Hvittensand. Det som overrasker mest er hvor normalt brettet føles ut! Så etter hvert når vinden øker på så føler jeg ikke noe umiddelbart behov for å bytte til et mindre brett fordi det både sitter godt og det er lekent å hoppe med! …ikke en følelse jeg hadde forventet av et så stort brett! Sammenlignet med Cabrinha Stylus på 165cm så er det kortere men hvis man legger sammen bredde og lengde så er Cabrinha brettet kun 6% større i areal…. Shinn henter mye på lekenhet med å ha et «kort» brett som er hele 50 cm bredt + at det er karbon og skikkelig skikkelig lett. For de som har kjørt MONK så føles det overraskende likt ut, med andre ord skikkelig bra! 🙂

Konklusjon Shinn Bronq-XL 150x50cm

For oss i Urge passer dette kitebrettet perfekt inn i vår setup mellom våre store Cabrinha Spectrum kitebrett som går helt opp til 152×44 cm og det aller største 165x48cm Cabrinha Stylus kitebrett som vi gang på gang selger tomt for. For det er ikke noen tvil for meg at selv om Shinn Bronq-XL er veldig godt i lite vind så vil et 165cm brett plane på en noe lavere hastighet (dvs at du kan kite i bittelitt mindre vind og eller om du veier litt ekstra). Forskjellene er små men merkbare.
Bronq-XL er vil likevel være et helt helt perfekt brett for de som ønsker et skikkelig performance lettvindsbrett som gjør at du kan kite og ha det gøy når du vanligvis ikke vil komme deg avgårde med ditt vanlige brett. Så for deg som vil ha et lettvindsbrett som er helt fantastisk å hoppe med så vil Bronq-XL være sommerens beste invistering!!

Bestilling

Bestill på epost til mail@urge.no eller tlf: 41777888. Karbonbrettet koster 9499,- og kan kjøpes med H1 pads eller shinn sneakers.

…og snart i nettbutikken om vi får surret oss til å legge det ut der. BTW vi har også de fleste andre Shinn modeller på lager!!

 

Shinn RONSON 136 x 41 cm – Første test i Norge

Første test av Shinn Ronson 136x41cm i Norge!

Produkt: Shinn Ronson 136 x 41 cm

Om testeren: Helge Grande Stærk, 36 år. Eier av Urge.no. Kjørestil er freeride med straps – wakestyle med boots og  strapless surf og hydrofoil. Dagens vekt: 87,5kg

——————————————————————————————————————————————————–
I følge Shinn så skal dette brettet fylle gappet mellom det berømte freeride Monk brettet og wakestyle brett. Endelig fikk vi muligheten til å teste Shinn Ronson og ikke bare er grafikken god men dette brettet leverer suverent på veldig mange måter.
Brettet ble testet back to back mot Cabrinha Ace 139cm x 42cm i litt variable forhold på Lista.

Førsteinntrykk Shinn Ronson 136 x 41 cm

Det er få brett som ser så bra ut som dette brettet. Her har Shinn virkelig truffet godt med rødfargen og detaljene samt de gule finnene som er til for at man lettere skal se brettet hvi/når man har mistet det 🙂
Jeg legger merke til at dette er et av svært få shinn brett som har kanaler (eller eneste??), noe som egentlig strider mot Shinn sin filosofi på brettdesign for å kunne ha full kontroll på flex og rebound på brettet. Her ligger det nok mye mer bak enn å lage en kanal fordi det er «kult».

Ute på vannet Shinn Ronson 136 x 41 cm

SUPERT! Dette er et skikkelig lekent og godt brett. Jeg hadde ikke forventet at brettet skulle ta like mye høyde som det litt større 139×42 cm Cabrinha Ace. (litt uflaks at vi ikke hadde med tilsvarende størrelse i cabrinha brettet 137×41…)
Nå er ikke dette en test om hva som er best av Ace og Ronson men det var viktig for meg å ha et brett jeg er godt vant til for å klare å definere hva som er forskjellen på brettene. Shinn Ronson er et veldig kjapt brett som tar veldig godt høyde (bra mix mellom shape på brettet og størrelser på finnene). Brettet oppleves veldig lekent og samtidig stabilt samtidig som det skjærer godt gjennom bølgene. Jeg liker vanligvis ikke så store finner men på dette brettet var det tydligvis en god balanse i forhold til rocker.
I forhold til ACE så er det ikke tvil om at Shinn brettet slår litt hardere i choppen men det sier også mye om hvor bra Ace brettet går gjennom choppen.
Ved å bytte brett mange ganger så la jeg merke til hvordan vannspruten var helt forskjellig på shinn sitt brett. Og i etterkant så ser jeg at vannspruten stod ut fra brettet akkurat der hvor kanalen sluttet å gå mot tuppen av brettet ca rett på utsiden av bindingen. Mulig er det en bedre hydrodynamikk som gjør at det går så raskt og tar bra høyde???

Konklusjon Shinn Ronson 136 x 41 cm

Mark Shinn har selv sagt at han synes dette brettet er helt perfekt og jeg er ikke uenig i det 🙂 Hvis du vil prøve noe nytt i sommer og vil ha et brett fra super hard core brettmerket Shinn så kan dette være sommerens beste invistering! Et virkelig godt brett synes jeg som jeg ikke vil ha noen problem med å anbefale til de som vil ha et freestyleorientert brett som kan brukes til alt. 41cm bredde på kun 136cm er også en flott størrelse for de aller fleste. For de som kjenner Cabrinha brettene godt så vil jeg si at dette brettet ligger mellom Ace og Xcaliber et sted …og det er ikke en dum plass å være! 🙂 🙂

Bestilling

Bestill på epost til mail@urge.no eller tlf: 41777888. Brettet koster 6499,- og kan kjøpes med H1 pads eller shinn sneakers.

…og snart i nettbutikken om vi får surret oss til å legge det ut der. BTW vi har også de fleste andre Shinn modeller på lager!!

 

Majestic X Waist hoftetrapes – Første test i Norge

Første test av Mystic Majestic-X i Norge!

Produkt: Majestic-X 2017

Om testeren: Helge Grande Stærk, 36 år. Eier av Urge.no. Har solgt Mystic trapes i over 10 år og kjenner de fleste modellene inngående. Har også gjennomgående erfaring med alle aspekter av trapeser etter å ha vært med på å designe og produsere trapeser (kitecamp hoftetrapes).

——————————————————————————————————————————————————–

Endelig fikk vi muligheten til å teste det nye Mystic Majestic-X trapeset. Før jeg testet trapeset var jeg naturlig skeptisk til et trapes som lover å være mye bedre enn alle andre trapeser og til en stiv pris av 4000,-! Men allerede før jeg kom på vannet kunne jeg merke at dette ikke var noe vanlig trapes…..

Førsteinntrykk Majestic-x

Når man tar på trapeset for første gang så får man en følelse av å være låst fast til noe solid/trygt/fast som vil holde deg på plass på en sikker måte. Trapeset er nesten helt stivt og sitter som støpt rundt livet. En flott detalj fra Mystic er at de har laget magebeltet og stroppene lengere enn «normalt» på deres andre trapeser slik at størrelsene blir mer fleksible. Jeg kunner derfor komfortabelt få på meg et Small trapes selv om jeg ligger å vipper mellom 85 og 90 kg med 187cm på sokkelesten (hvertfall på sesjon)

Ute på vannet Majestic-x

WOW! Når man kiter rundt så kan man virkelig ikke merke at man har på seg trapeset! Under stort trykk fra kiten merker man hvor unikt trapeset er da det ikke gir etter for kreftene og det bare gir et behagelig trykk jevnt fordelt utover ryggen og siden den bygger godt inn i svaien i korsryggen så blir det ekstra behagelig. Den solide følelsen fortsetter og generellt sett så tenker man ikke på at man har på seg et trapes på ryggen.

Konklusjon Majestic-x

Min foreløpige konklusjon er at dette trapeset uten tvil er bedre enn et «vanlig» trapes. I forhold til prisen så er det ikke nødvendigvis dobbelt så bra som et vanlig trapes men for deg som ønsker et trapes som gir deg det lille ekstra (+++) og som ikke blir skremt av prisen på 3999,- så kan Majestic-x være sommerens beste investering uten tvil!!

Bestilling

Bestill i nettbutikken her http://www.urge.no/produkt/majestic-x-hoftetrapes

Majestic-x test på Lista

Les mer på www.mysticboarding.com

WHITE CAPS – Kiting in Mjøsa

IMG_2201

Vi tok turen til MJØSA på en skikkelig dårlig vindmelding for å finne ut mer om kiteforholdene der.

Med et voksende miljø på vinterhalvåret med snøkiting rundt gjøvik/hamar/lillehammer  så er det nå en gjeng kitere som har brukt mye tid på å kartlegge spotter og vindforhold for å finne ut hvor og når man kan kite på Mjøsa og andre fjellvann i området.

Ikke bare er Mjøsa voldsomt stort men den ligger også på 123 meter over havet, har flere lange og «trange» korridorer hvor vinden presses sammen og man kan få termikk som øker vindstyrken.

Jerry er en av de lokale kiterene som fra sin bolig i Stange relativt ofte kan se at det blåser «whitecaps» ute på Mjøsa. Neste utfordring da er bare å finne ut hvor man kan launche og hvordan man skal kunne tolke vindmeldingene og været slik at man slipper bomturer.

jerrykite

Med pilene sprikende i alle mulige retninger på værmeldingen dagene før avreise så virket det ikke spesiellt lovende.

Screen Shot 2016-07-26 at 09.32.05

Resultatet fra turen kan du se under. Vi fikk kitet!! Takket være skikkelig bra lettvindsutstyr med 17kvm og hydrofoil så ble det nok vind for en liten og god session. At jeg måtte svømme i land da vinden forsvant la ingen demper på stemningen da det hverken er maneter, hai, strøm, motorbåter eller andre farer som lurer i vannet.

WHITE CAPS – Kiting in Mjøsa – from Urge.no on Vimeo.

Guide til kiting på Verket om våren

Våren er her og vi i Urge har startet vannsesongen for fullt! Har du lurt på hvordan du kan vite om det det vil bli bra eller ikke på Verket en dag? Denne spoten kan være litt vanskelig å forstå seg på, derfor tenkte jeg (Sigurd) å skrive en liten guide for å hjelpe deg til å treffe solgangsbrisen fremover 🙂

Nå kommer nemlig det som etter min mening er høydepunktet av vannsesongen på østlandet. April-mai-juni er nemlig tiden hvor solgangsbrisen er sterkest. Dette skyldes den store temperaturforskjellen mellom hav og land på enkelte dager. På en strålende soldag i april, kan feks vannet være 6-7 grader, mens lufta over østlandet varmes opp til 15 grader, og begynner å stige opp i luftlagene. Dette skaper et slags regionalt lavtrykk, som utliknes med luft fra havet. Her stiger ikke luften, fordi havet ikke varmes opp på samme måte.
Yr har begynt å inkludere solgangsbrisen i sine meldinger, men etter min erfaring ikke fullt ut, og trakteffekten i svelviksundet sørger for ytterligere vindstyrke. Derfor kan man på dager hvor det meldes bare 3-4ms sydlig vind, få en peak på 7-9ms 🙂
Den viktigste faktoren for at dette skal skje, er altså pent, varmt vær med lite skyer, helst fra morgenen av. Det er svært vanlig med svak nordavind 1-3ms på formiddagen, før det snur til syd i 14-tiden, og bygger seg opp til en topp rundt kl 18. Vær derfor på plass rundt kl 15 hvis sjefen er grei 😉
Regnbyger kan ta knekken på en god solgangsbris, og dager med slike blir ofte svært opp og ned vindmessig. Det kan gå fra 8ms til 0 og opp igjen en time senere når disse bygene passerer.
Sjekk vindkart på windfinder.com for østlandet som et supplement til yr. Lavtrykket som skapes utover dagen, kan feks bli fylt opp med et værsystem nordfra eller liknende. Ideelt scenario er nokså stillestående luft over sørnorge, med et påfølgende drag sørfra utover ettermiddagen. Man lærer mye meterologi av å kikke på disse kartene. Noen få dager klarer ikke lufta å stige fordi det ligger et varmere luftlag i høyden over og sperrer. Det vil ikke bli solgangsbris på disse dagene. Hvordan man identifiserer en slik dag vet jeg ikke enda, det får dere finne ut selv.

Det var mine 2 cents av erfaringer fra mange års kiting på verket, håper det hjelper deg til å få en super session i den herlige tiden som venter oss 😉

Review NP Edge Wind 5/4 mm, Sigurd Toverud

feature_ww_sue_065_c1-500x316
Jeg har kost meg med denne drakta på vannet de siste ukene (begynnelsen av Mai), som jo er den perfekte tiden å teste hvor godt den holder varmen, og det gjør den! Førsteinntrykket av det nye materialet NP har benyttet for å lage denne drakta, er at det er slitesterkt og varmt.
Testforholdene har vært ca 6 grader vanntemperatur, og 5-10 grader lufttemperatur. Jeg har kjørt med superundertøy under drakta, siden 6 grader er et stykke på den kalde siden for en 5/3 drakt. Med dette har drakta holdt meg god og varm hele dagen. Jeg blir lett kald, så det skal en god drakt til for at jeg skal holde meg varm i såpass kaldt vann.
Jeg var litt skeptisk til om noe av flexen i drakta hadde blitt ofret med det nye materialet, men det føltes ikke slik i det hele tatt på vannet. Rett og slett herlig å slippe en tykk og stiv 6mm drakt når man kan være varm og god i denne! Jeg er 192 høy og veier 78kg, og passer greit inn i en MT, men den er på kanten lengdemessig.
Anbefales!

Klikk her for å kjøpe!

np-edge-wind-543-sue065-w15-cutout-listing

Review Cabrinha Contra 2016, Sigurd Toverud

contra_002-500x500 contra_005-500x500

Kiten som redder bomturene, og gir deg mange flere dager med moro. Jeg har prøvd contra i 2014, 2015 og 2016, og kan si at den 2016-modellen er den beste så langt, uten tvil! Den er har ekstremt mye kraft og får deg opp og stå i minimal vind, samtidig som den er rask og leken nok til å hoppe og trikse med. Unhooked gjør den jobben helt supert, og gir deg slack i popen opp til en viss vindstyrke. feelingen på 15m som jeg har kjørt mest med er ikke så langt unna en switchblade 12 som man kanskje skulle anta, og det er nettopp det at den føles lettstyrt og rask som gjør denne kiten så bra. Hovedforbedringen fra fjoråret ligger i at den har blitt litt bedre å krysse mot vinden med etter min mening, samt at den ser mye bedre ut i år! På snø er disse kitene helt rå, og med 17m kan du kite i 2m/s med god teknikk og hard snø.
Jeg har nå en 15m, og den har så langt reddet mange sessions fra å bli bomtur siden jeg fikk den i november. Det er så kjipt å dra til verket og komme frem til 4-5 ms med 12er som største kite, men med en 15m gjør det ingen ting ?

Klikk her for å kjøpe!


3-500x500

Review Cabrinha Chaos 2016, Marit Nore

6-500x500 chaos_005-500x500

 

Min favorittutgave i serien av Chaos kiter! Dette er den perfekte kiten for alle kitere som ønsker å utvikle seg i freestyle. Jeg var først skeptisk da jeg hørte at kiten var utstyrt med seks liner, men oppsettet er faktisk like enkelt som en kite med fire liner: Det går fire liner ut fra baren, og frontlinene deler seg øverst ved kiten. Så linene festes direkte på kiten (null bridles), altså like ”enkelt” som (eller enklere enn) en fireliners kite med bridles!

Med denne kiten får du direkte styring, en meget god unhooked performance, masse kraft til å poppe ut av vannflaten, og slakke liner når du skal ”passe” baren. Til tross for C-formen på kiten er vindspekteret stort. Noe av det jeg liker aller best er at jeg kan kjøre overrigget, og fortsatt gå for triks med en større kitestørrelse enn det jeg kunne gjort med andre kiter eller modeller.

Det finnes ulike festepunkter til linene, avhengig av kjørestil og ønskede egenskaper på kiten. Kiten er lett å relaunce, og den har det samme eksemplariske sikkerhetssystemet som de andre Cabrinhakitene på markedet. En fantastisk kite, som er mindre hardcore enn du tror!

Klikk her for å kjøpe!
003-500x500

Review Cabrinha Switchblade 2016, Sigurd Toverud

switchblade_003-500x500switchblade_004-500x500

Jeg har kjørt Switchblades fra 2007 til 2012, og testet alle modellene i etterkant også. Personlig gikk jeg vekk fra Switchblade og over på Chaos for å få de rå unhooked-egenskapene denne kiten gir, sammenliknet med Switchbladen, som tidligere ikke har flydd ut mot kanten av vindvinduet når man popper mot den, slik at den gir «slakk» i linene for å ta handlepasses/lande blind/wrapped osv.

Nylig fikk jeg prøvd nye 2016 Swichblade 10m en fin dag på Norefjell. Vinden var ca 6-10 m/s. Det som slo meg etter denne økta, var at kiten føltes langt mer direkte og gav en langt bedre «feedback» på hvor den var og hva den holdt på med enn tidligere modeller. Ytelsen unhooked er også en helt annen i år. Kiten fortsetter fremover når man popper, og lar deg fortsette i fartsretningen gjennom lufta mye bedre enn feks 2014-modellen som trakk deg mer rett downwind etter poppen. Dette gav også bedre slack for å gjøre triks. Prøvde også å fly ut av et fjell noen ganger, og løftet fra denne kiten er helt drøyt ? Hang i lufta flere minutter, selv med bare 10m i den vinden.
Alt i alt en kite som i enda større grad enn tidligere er den ultimate allounder, og som garantert ikke vil skuffe ?

Klikk her for å kjøpe!

 

1-500x500